Kerstspecial?
Door: Alied en Freek-Jan
Blijf op de hoogte en volg Alied en Freek-Jan
24 December 2023 | Gambia, Madiana
Kerstspecial?
Hoewel het voor ons een bijzondere, dus speciale Kerst is om deze dagen hier in Gambia door te brengen, heb ik voor jullie geen Kerstspecialweblog in petto.
Overigens krijgen we van 31-12 tot 7-1 (klein) kinderen op bezoek. De mogelijkheid bestaat dat er de komende zondagen een situatie van overmacht zal ontstaan, waardoor er geen weblog bij jullie op de mat valt.
De BOOM
Een boom omhakken stelt relatief niets voor als je het vergelijkt met de inspanning die nodig is om de stam in zodanig hapklare brokken te zagen, dat er houtskool gemaakt kan worden. Zo nu en dan horen we de man met de kettingzaag weer bezig met het in mootjes zagen. Op de foto is inmiddels al een stapel te zien. Als al het houtin stukjes is , wordt het afgedekt met aarde en bladeren en net voor het sluiten van de berg aangestoken. Wordt vervolgd.
Bendula
Het Bendula project in Tanji ( te vinden op Facebook ) ondersteunt de familie van kinderen met zowel een fysieke als een geestelijke handicap. Zo nu en dan ga ik mee om een situatie van de medische kant te bekijken en te beoordelen of een andere behandeling of verder onderzoek in een ziekenhuis raadzaam is.
Als afwisseling was ik afgelopen week bij een volwassene. Musa, een man van begin 40 jaar, had tot 2020 een goede baan die een beloning gaf waarmee hij zijn gezin van 7 kinderen kon voeden. In de zomer van 2020 kreeg hij loopstoornissen die langzaam verergerden en nu kan hij niet meer staan of lopen. Van de 7 kinderen zijn er 4 bij familie ondergebracht omdat er geen geld is voor eten en kleding. Al het meubilair in huis is verkocht. Musa zit de hele dag op de grond met zijn benen opgetrokken. Zijn knieën zijn inmiddels zo verknocht aan die stand dat ze niet meer willen strekken. Hij voelt zijn ontlasting en urine niet aankomen, waardoor zijn kleding bevuild raakt. Zijn gevoel van eigenwaarde is hiermee tot onder nul gedaald. Er is natuurlijk geen incontinentiemateriaal. Afgezien van de kosten is het praktisch erg lastig om hem naar een ziekenhuis te vervoeren en welke dokter heeft de kennis om een diagnose te stellen, laat staan een behandeling? Na de wonderbare genezing van Mustafa ( zie vorige week ) en 2 mensen die de laatste jaren na behandeling met vit B12 weer konden lopen, ga ik starten met vit B12. Insha-allah dan wel op hoop van zegen.Musa spreekt gelukkig goed Engels, dus kon ik zonder tussenkomst van een tolk hem vertellen dat ik geen enkele belofte kan doen. En verder hebben we nog een doos met incontinentiemateriaal dat in Nederland weggegooid zou worden om hem, en zijn vrouw, iets te ondersteunen.
Christmas party
Op de kleuterschool van “onze “ stichting Baobab Nursery School was afgelopen vrijdag de Christmas party. De laatste jaren zijn er ouders die vanwege hun moslimgeloof niet willen dat hun kinderendit feestje bijwonen. In aantal een uitgekleed feestje dus. De kinderen nemen zelf van huis lekker eten mee. Zoals op de foto te zien, is er op de hoeveelheid eten niet bezuinigd.
Kerst- en Nieuwjaarwensen.
Voor mensen met een lege plaats in hun gezin of familie is december vaak een lastige maand. Zeker als je recent een geliefde hebt verloren, is het niet makkelijk om een feestelijk gevoel te hebben in de laatste week van december. En ook als het gemis niet recent is, dan nog….. Ik durf het gezegde “ De tijd heelt alle wonden “ niet voor mijn rekening te nemen. Wat ik wel zeker weet is, dat elke wond geneest met littekenvorming. Een mooie rechte snee met een scherp mes geeft meer kans op een acceptabel litteken dan een diepe scheurwond. Het verlies van je ouder op hoge(?) leeftijd na een goed leven is anders dan het verlies van jepartner of je kind. En dan nog de vraag wat is oud en wat is jong? Mijn opa en een oma overleden op 72 jarige leeftijd, maar ja, dat waren toen in mijn beleving “oude mensen “. Nu ben ikzelf ( FJ) 72 jaar en nog piepjong…Goede vraag als Kerstpuzzel, op te lossen bij een "goed glas wijn bij de open haard " : welk gezichtspunt is juist?
Na bovenstaande bespiegeling en in de wetenschap dat er talloze mensen zijn voor wie “Vrede op Aarde” verder weg is dan ooit, wensen wij jullie
Goede feestdagen en een gezond 2024.
24 December 2023 - 16:31
Petra Nabben:
ook voor jullie liefdevolle kerstdagen en een gezond 2024.
24 December 2023 - 23:33
Maureen :
Jullie ook fijne feestdagen en geniet in samenzijn met je familie
25 December 2023 - 18:37
Karlien:
Dank voor je mooie verslag fijne feestdagen ook daar.
25 December 2023 - 23:31
Mariet Van De Belt Fidder:
Dank voor je mooie verslag,lezen het met interesse.Geniet van de komst van de (klein) kinderen ,liefdevolle dagen toegewenst
hartelijke groet van Wim en Mariet
26 December 2023 - 09:22
Liane :
Ook voor jullie hele fijne feestdagen gewenst en alle goeds voor 2024! Geniet ervan met elkaar!
groetjes Sacha en Liane
26 December 2023 - 16:53
Jeannette:
Ook voor jullie fijne feestdagen, en een fijne jaarwisseling met ( een deel) jullie gezin!
23 Februari 2024 - 22:16
Liesbeth: